جست و جوی آتیه‌ی روشن در خطوط حمل و نقل ریلی

جست و جوی آتیه‌ی روشن در خطوط حمل و نقل ریلی
از سوی معاونت حمل و نقل ریلی مطرح شد
جست و جوی آتیه‌ی روشن در خطوط حمل و نقل ریلی

“معاون حمل ‌و نقل ریلی و عضو هیات مدیره” شرکت سرمایه‌گذاری شهرآتیه، روند پروژه‌های ریلی این شرکت را رضایت‌ بخش خواند و افزود: توجه و همّت بانک شهر در حمایت از پروژه‌‌های ریلی کلان‌شهرها موجب گشته تا توسعه خطوط مترو تحت نظر شرکت سرمایه‌گذاری شهرآتیه روند مناسبی داشته باشد.

مهندس سعید ریحانی معاون حمل و نقل ریلی و عضو هیات مدیره شرکت سرمایه­ گذاری شهرآتیه در مصاحبه ای با روابط عمومی شرکت به تشریح پروژه‌های ریلی پرداخت.

وی ضمن اشاره به سیاست‌گذاری‌ها و فعالیت‌های بانک شهر و شرکت سرمایه‌گذاری شهرآتیه بیان داشت؛ توسعه سامانه‌های حمل و نقل ریلی، به خصوص خطوط مترو به دلیل سرعت بالا، جابجایی حجم بالای مسافر و آلایندگی کمتر نسبت به اشکال دیگر حمل و نقل همواره مورد توجه سیاستمداران و مدیران در حوزه شهرسازی بوده است. با وجود اینکه تاریخچه ساخت و بهره­ برداری از خطوط مترو در جهان به بیش از یک قرن پیش باز می‌گردد، بهره‌برداری از این سامانه‌ در کشور ما نوپا بوده و به اواخر دهه ۷۰ شمسی بر می‌گردد و نیازمند پویشی همه‌جانبه در راستای تحقق پیشرفت و توسعه کلان شهرها و دست‌یابی به رفاه هرچه بیشتر شهروندان ا‌ست.

ایشان ضمن ارائه توضیحاتی درخصوص فعالیت­های بانک شهر و شرکت سرمایه گذاری شهر آتیه به عنوان نماینده بانک شهر در خصوص ساخت خطوط متروی تهران، در پاسخ به این سؤال که چه فعالیت‌هایی تاکنون در پایتخت انجام گرفته تشریح کرد:

طی مطالعات بعمل آمده ۱۱ خط مترو برای پایتخت پیش­بینی شده است و از ۱۱ خط مذکور تاکنون ۷ خط راه‌اندازی شده و در شرف تکمیل می­باشند.  باید یادآوری کرد که حمایت از پروژه‌‌های ریلی کلان‌شهرها همواره یکی از مهمترین اقدامات بانک شهر در حوزه توسعه و عمران شهری بوده است. این اقدام که در راستای مسئولیت اجتماعی بانک صورت می‌گیرد، موجب گردید تا توسعه خطوط مترو کلان‌شهر تهران با حمایت‌های همه جانبه بانک شهر و شرکت سرمایه گذاری شهرآتیه روند مناسبی داشته باشد، به‌ گونه‌ای که خط ۷ به‌عنوان عمیق‌ترین خط متروی تهران پس از ۷ سال از آغاز اجرای آن و با ورود این شرکت از اوایل سال ۹۵ در خردادماه سال ۱۳۹۶ به بهره‌ برداری برسد و خط ۶ هم به‌عنوان یکی از خطوط اصلی شهر تهران به طول تقریبی ۳۲ کیلومتر شمال غربی پایتخت را به جنوب شرقی آن متصل نماید.

وی در رابطه با قراردادهای مهم این شرکت افزود:

تاسیس معاونت حمل و نقل ریلی در شرکت، همزمان با شروع پروژه خط ۶ متروی تهران انجام گردید. این معاونت فعالیت خود را با ایجاد کنسرسیوم میان شرکت‏های پیمانکاری «آهاب»، «سابیر بین‏ الملل» و «چیلکو» در قالب سه قرارداد مجزا آغاز نمود. خط ۶ متروی تهران از جمله مهمترین و طولانی ترین خط متروی تهران و کشور بوده و بطول تقریبی ۳۲ کیلومتر شامل ۲۷ ایستگاه، به صورت قطری، شمال غرب پایتخت را به جنوب شرقی آن متصل می­نماید. در این پروژه حدود ۴۲۰۰۰ میلیارد ریال تامین مالی توسط بانک شهر و با مدیریت معاونت ریلی شرکت سرمایه­ گذاری شهرآتیه صورت گرفته است. در حال حاضر پیشرفت عملیات ساختمانی خط ۶ مترو تهران در حدود ۹۵ درصد می‏باشد. با توجه به اقدامات مثبت انجام شده در خط ۶ مترو تهران، تأمین مالی خط ۷ مترو تهران و تأمین منابع مالی مشاوران پروژه خطوط ۶ و ۷ مترو تهران نیز به این شرکت واگذار گردید. خط ۷ متروی تهران دارای تونلی بطول ۲۷ کیلومتر و ۲۳ ایستگاه، به عنوان عمیق‌ترین خط متروی پایتخت در جنوب شرقی تهران آغاز شده و در انتها به میدان کتاب در سعادت آباد می‌رسد. در این پروژه حدود ۱۴۰۰۰ میلیارد ریال تامین مالی توسط بانک شهر و با مدیریت معاونت ریلی صورت گرفته است.

معاونت حمل و نقل ریلی این شرکت ضمن ایجاد کنسرسیوم میان شرکت‌های بزرگ پیمانکاری و مشاورین متخصص در حوزه حمل و نقل ریلی، به عنوان لیدر کنسرسیوم خط مشی مشخصی را دستور کار قرار داده است. نظارت بر روند طراحی و ساخت پروژه ­های مترو، رسیدگی به صورت وضعیت­های مالی و ایجاد زمینه ‏های لازم جهت تخصیص تسهیلات و گشایش اعتبار اسنادی برای تجهیز به موقع و تسریع در فرآیند ساخت پروژه ­ها از جمله فعالیت های این معاونت می باشد. همچنین معاونت ریلی با تامین مصالحی نظیر سیمان و میلگرد جهت ساخت تونل و ایستگاه و علاوه بر آن با تامین تجهیزات ریلی همچون ریل، سوزن، کراس اور و ماشین سوزن نقش مهمی در توسعه خطوط ریلی پایتخت ایفا نموده است. علاوه بر آن شرکت سرمایه­ گذاری شهرآتیه با تامین قطار متروی کلان شهرهای شیراز و تبریز امکان بهره برداری مترو در شهرهای مذکور را فراهم کرده است.

لازم به ذکر است که با توجه به عملکرد مطلوب معاونت حمل و نقل ریلی شرکت سرمایه­ گذاری شهرآتیه در خطوط ۶ و ۷ متروی تهران، قرارداد تامین تجهیزات پروژه خط ۶ متروی تهران به مبلغ ۱۳۳۰۰ میلیارد ریال در قالب قرارداد کنسرسیوم شهرآتیه-مپنا-سابیربین الملل در سال ۱۳۹۹ به این معاونت واگذار گردید. تاکنون در قالب این قرارداد ۳۵۰۰ میلیارد ریال تامین مالی صورت گرفته است.

پاسخ ریحانی به این سؤال که آیا معاونت حمل و نقل ریلی این شرکت چشم اندازی برای دیگر کلان‌شهرهای کشور نیز در نظر گرفته است یا خیر:

به گفته‌ی وی یکی دیگر از فعالیت‌های انجام گرفته و پیش روی معاونت ریلی؛ پرداختن به دیگر انواع پروژه‌های ریلی از جمله تراموا در شهرهای مختف ایران است. در همین راستا می توان به امضای تفاهم نامه پروژه تراموای کلان شهرهایی همچون شیراز، مشهد، کرج، رشت و قزوین اشاره کرد. درخصوص پروژه تراموای شیراز باید خاطر نشان کرد که مطالعات مرحله اول به این شرکت ابلاغ شده و این مطالعات در ۱۲ گزارش توسط مشاور همکار (مهندسین مشاور رهساز طرح) و با نظارت و مدیریت معاونت حمل و نقل ریلی انجام پذیرفت. تراموای شیراز شامل یک مسیر دو خطه به طول حدود ۱۸ کیلومتر به صورت رفت و برگشت و شامل ۱۲ ایستگاه است، که عموماً در ناحیه مرکزی شهر شیراز قرار دارد. توافقنامه تأمین مالی، طراحی و ساخت پروژه تراموای شهری شیراز بصورت EPC+F  می باشد.

تشریح فعالیت های این شرکت در زمینه توسعه حمل و نقل ریلی کشور، یکی از محورهای این گفت و گو بود

بنا بر اظهار معاون حمل و نقل ریلی شرکت سرمایه­ گذاری شهرآتیه انعقاد قرارداد تامین قطعات یدکی و تجهیزات مورد نیاز شرکت بهره­ برداری متروی تهران و حومه، تا سقف «۸ هزار میلیارد ریال» در مراحل نهایی بوده و منتظر ابلاغ آن توسط شرکت بهره ­برداری مترو جهت اجرایی نمودن آن هستیم. در جهت فراهم نمودن مقدمات این قرارداد و پروژه­ های مشابه، فراخوان عمومی ارزیابی کیفی تامین کنندگان قطعات یدکی و تجهیزات برای سازمان­های قطار شهری کلان­شهرها در جراید عمومی منتشر شده و بررسی کیفی و تعیین سطح شرکت­های ذی صلاح در بخش­ های ناوگان، مهندسی خط و ابنیه، مهندسی کنترل و علائم، مهندسی برق، مهندسی مخابرات و مهندسی تأسیسات صورت گرفته است.

مهندس ریحانی در پایان به عنوان حسن ختام گفت و ‌گو ابراز امیدواری کرد که انواع روش­ های حمل و نقل ریلی به خصوص استفاده از تراموا و قطارهای سریع و السیر بین شهری به عنوان یک رکن اصلی پیشرفت و توسعه در کشور بیش از پیش مورد توجه مسئولین، متخصصین و سرمایه گذاران این صنعت قرار گیرد.